• Waar dient de bruidstaart voor?

  20 november 2012
 • Wist je dat: 

  • Het aansnijden van de taart een gezamelijke taak van het bruidspaar is?
  • De bruid het mes hanteert en de bruidegom zijn hand eroverheen legt en zij samen de taart aansnijden als ‘teken van verbondenheid'?
  • De bruid de bruidegom voert en daarna anders om en dat dit staat voor de symbolische belofte om ‘voor elkaar te zorgen?

  De vruchtbaarheids-symboliek stamt uit de tijd van de Romeinen, waar de bruidskoek doormidden werd gebroken boven het hoofd van de bruid en werd verkruimeld zodat het huwelijk werd gezegend met veel kinderen.

  De bruidstaart zoals we hem vandaag de dag kennen, stamt uit Engeland in de tweede helft van de 19e eeuw, waar Queen Victoria een 3-etage klassieke witte bruidstaart liet maken voor haar dochter de kroonprinses.

  Een moderne traditie is het in de vriezer bewaren van het toptaartje, deze wordt gegeten bij de viering van de 1e trouwdag. Maar omdat de taart dan meestal niet meer zo lekker is, kiezen bruidsparen er vaak voor om de top opnieuw te laten maken bij de patissier en dan lekker op te smikkelen!